De kortste weg van producent naar consument
 
 

Wat is EKOLOKO?

EKOLOKO is een concept in ontwikkeling, dat zich richt op het efficiënt distribueren van lokaal en biologisch geproduceerd voedsel. Het concept wordt al vanaf december 2012 in Zutphen in praktijk gebracht. Er zijn in Zutphen inmiddels al meer dan 4800 bestellingen afgeleverd.
Door de lage kosten en het hoge service niveau, wordt het voor de consument aantrekkelijk gemaakt om lokaal geproduceerde biologische producten te kopen.

Lokale winst
EKOLOKO behaalt veel ‘winst’ door lokaal te opereren. Door ons exclusief te richten op lokale producenten is het mogelijk om het aanbod beter op de vraag af te stemmen. Doordat consumenten vooraf bestellen, hoeven producenten niet meer te produceren/oogsten dan er ook echt verkocht wordt. Daardoor kunnen de marges in de productprijzen omlaag, wordt overschot tot een minimum beperkt en wordt versheid optimaal gegarandeerd. Consumenten profiteren daardoor van een lagere prijs en een verser product en producenten krijgen een hogere prijs per product.

Doelstelling is om producten letterlijk een zo direct mogelijke weg van producent naar consument af te laten leggen. En dat op een zo efficiënt mogelijke manier.
Speciaal voor dat doel heeft EKOLOKO een bestelsysteem ontwikkeld. Consumenten bestellen via een centrale portal producten bij verschillende leveranciers. Bestellingen worden automatisch uitgesplitst op leverancier. De producent kan zelf producten toevoegen in de database en de prijsstelling aanpassen.

Vrachtfiets
Producten worden met (elektrisch ondersteunde) vrachtfiets door fietsdistributeurs (zelfstandig ondernemers) bij consumenten thuisbezorgd. Juridisch gezien is de distributeur de leverancier. Deze neemt ook zelf de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het te leveren product. (lees verder over de gebruikte vrachtfiets op www.stadstransport.deijzerenezel.nlOmdat er vrijwel geen voorraad gehouden hoeft te worden en doordat fietsdistributie zeer kosten efficiënt is en omdat er in deze constructie een aantal belastingvoordelen ontstaan, kan de distributeur rekenen met een marge van slechts 15 tot 20% op de artikelen en kunnen de producten prijstechnisch gezien bij de consument gratis aan huis worden bezorgd.
Omdat de consument in een week-cyclus (via internet) besteld, ontstaat er een stabiel volume dat met zekerheid afgezet wordt. De afzet is bijvoorbeeld niet meer afhankelijk van het weer (goede of slechte marktdag) En al ruim een dag voor levering is bekend hoeveel er geleverd moet worden.

De bedoeling is om het EKOLOKO concept verder uit te werken en onder te brengen in een stichting. Iedere zelfstandige fietsdistributeur die biologische producten wil verhandelen, kan tegen een kleine vergoeding (streven is max 0,5% van de omzet) gebruik maken van het systeem. In tweede instantie wordt er ingezet op (landelijke) marketing.

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier

 
©